Állatorvosoknak

Tisztelt Állatorvos kollégáim!


Köszönöm, hogy Ti is figyelmet és időt fordítottatok új kezdeményezésünkre, melynek elsődleges célja egy olyan országos állatorvosi hálózat kialakítása, melyben a résztvevő kollégák a neurológiai megbetegedésekben szenvedő állatok korrekt vizsgálatával diagnózist állítsanak fel és szakértő kezeléssel a gyógyulásukat elősegítsék.

Két kéréssel fordulnék hozzátok:

Első körben kérnék minden neurológiával, gerincsebészettel foglalkozó kollégát, hogy ha kezdeményezésünk megnyerte tetszését és késztetést, energiát érez ahhoz, hogy csatlakozzon csapatunkhoz, ezt tegye meg! Tegyétek meg azért, hogy hálózatunk ténylegesen országos legyen, hisz tudjuk, tudjátok, hogy nemcsak a honlapunkon szereplő, abban részt vállaló kollégák űzik mesterségünk legnehezebb részét, hanem Ti is!

Ezzel bővíthetnénk azt a kört, mely a ténylegesen akut ellátást igénylő gerincvelő kompressziós megbetegedésben szenvedő állatok korrekt ellátást kaphatnának, így növelve meg a gyógyulásuk esélyét.

Ehhez nem kell mást tennetek, mint szándékotokat és 3 eset teljes dokumentációját elkülditek hozzánk (elnok@kisallatortopedia.hu vagy Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület 1078. Budapest, István u. 2.), ahol egy ad hoc bizottság azt elbírálja. A bírálat a minőségbiztosítás mellett a Ti érdekeiteket is védi, hisz az nem lehet célunk, hogy kezdeményezésünk felhígulva elvessze eredeti célkitűzését az ellátásra képes kollégák országos hálózatának létrehozását!

Második körben fordulnék azon kollégáimhoz, akik nem vagy alig jártasak a neurológia témakörében. Ti kedves kollégák – szülészek, belgyógyászok, bőrgyógyászok, nagyállattal foglalkozók – fontos hogy felismerjétek: ez egy speciális diagnosztikát és ellátást igénylő terület, ahol akkor tehettek a legtöbbet az állat gyógyulásáért, ha a tulajdonos részletes tájékoztatása után a lehető legrövidebb időn –és ez nem több mint 24-48 óra!- diagnózis felállítására és az akut kompressziós betegségek ellátására képes kollégákhoz továbbkülditek a beteget. Higgyétek el, célunk nem a pacientúra növelése! A Ti érdeketek is azt kívánja, hogy elégedett tulajdonos meggyógyult kutyáját kezelhessétek még sok-sok éven át!

Remélem kezdeményezésünk Bennetek követőkre, új társakra talál!

Tisztelettel:

dr. Seregi Antal
szerkesztő
Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület elnöke