A-hypervitaminózis

A-hypervitaminózis

Dr. Angyal Gábor
Pavlov kutyája Állatorvosi Ambulancia és Sebészeti Központ


A betegség jelentése a szervezetben kórosan megemelkedett A-vitamin szint. Macskáknál ismert első sorban a kórkép neurológiai vonatkozása.

Okaként a máj túlzott etetését lehet megjelölni. A máj magas A- vitamin szintje a macskában A-hypervitaminozishoz vezet, mivel a tárgyalt vitamin zsírban oldódó, a szervezetben könnyen felhalmozódik, ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal. A magas A-vitamin szint olyan hormonális változásokat indukál melyek a gerinccsigolyák bizonyos részinek deformitását okozzák, első sorban a nyaki szakaszon, de egyes esetekben az ágyéki tájék is érintett lehet.

Tünetei jellegzetesek. Az érintett szakaszon a gerincoszlop mozgáspályája beszűkül, mondhatni rideggé válik. Mindehhez természetesen fájdalom társul.

Diagnosztikája egyszerű. A kórelőzmény és a vizsgálat már felkelti a gyanút a megbetegedésre és általában egy röntgenfelvétel alátámasztja a feltételezést.

Gyógykezelése első sorban az etetés megváltoztatásából áll, de a deformálódott csigolyarészletek drasztikus visszaalakulás nem várható el. Amennyiben kialakultak már a csigolyák csontos elváltozásai tökéletes megoldás nem ismert. A helyes táplálás mellet az állat fájdalmának csillapítása mindenképpen javasolt.