Syringohydromyelia

Syringohydromyelia

Dr. Angyal Gábor
Pavlov kutyája Állatorvosi Ambulancia és Sebészeti Központ


A betegség elnevezése két külön, de igazából nehezen, vagy nem elkülöníthető kórkép nevének egybevonásából alakult ki. A syringomyelia a gerincvelőn belül kialakuló folyadékkal telt hólyagokat jelent, míg a hydomyelia a gerincvelő közepén húzódó agyvelőfolyadékkal telt ún. gerincvelő csatorna kitágulását jelenti. Gyakran a két folyadéktér közlekedik is egymással, illetve sokszor az elkülönítése a kettő kórképnek nem is lehetséges mivel akár mindkettő jelen van egymás folyományaként. Így a használatos elnevezés a syringohydromyelia.

Több fajban, kutyában, macskában, lóban, sőt emberben is előfordul a kórkép. A leginkább érintett kutyafajták a Cavalier King Charles Spaniel, Labrador, Weimari vizsla, Fox terrier, Lhasa Apso, Pomerániai, Mopsz.

A kórkép kialakulása általában valamilyen egyéb gerincvelő elváltozásnak a hosszú távú szövődménye. Tulajdonképpen bármely megbetegedés, mely zavart okoz az agy-gerincvelő folyadék (liquor) normál keringésében, eredményezhet syringohydromyeliát. Ilyenek lehetnek a különböző daganatos megbetegedések, macskákban a fertőző hashártyagyulladás (FIP), vagy a nyaki területen jellemzően a Chiari-like malformáció (nyakszirtcsonti diszplázia). A lényeg az, hogy a liquor keringés zavara miatt a felgyülemlő folyadék kitágítja a gerincvelő csatornát esetleg ennek folyományaként a gerincvelő állományán belül is kialakulnak folyadékkal telt üregek. Jellemzőbb az elváltozás a nyaki szakaszon, de például mopszokban nem ritka a hátágyéki gerincvelőszakasz érintettsége sem.

A tünetek az érintett szakasz helyétől és a súlyosságtól függenek. A horpasztájéki visszatérő vakarózástól a nyaki fájdalmasságon keresztül, az arc és válltájék érzékenysége, különböző irányú rendellenes fejtartások, a neurológiai mozgászavarokon át az epilepsziaszerű görcsrohamokig akár külön-kölön akár számos kombinációban jelentkezhet a megbetegedés.

A diagnózis felállítása részletes neurológiai oknyomozást követően MRI vizsgálattal lehetséges. Az egyes képen egy egészséges kutya gerincvelőjének oldal irányú és keresztmetszeti MR képét láthatják, míg a 2., kép a syringohydromyeliával terhelt állat hasonló felvételeit mutatja be. Az oldalirányú képeken látható szaggatott piros vonal a keresztmetszeti kép síkját jelzi, míg a piros nyilak az elváltozásokra mutatnak rá.

A gyógykezelés jelen esetben is lehet gyógyszeres, vagy sebészi. A gyógyszeres kezelés általában kortikoszteroid terápiából áll, helyesen megválasztott fájdalomcsillapítók és e liquor keringést segítő szerek mellett. Továbbá amennyiben az alap kórok gyógyszeres kezelése lehetséges akkor annak célzott terápiájával kell kiegészíteni az imént leírtakat. A súlyosabb, vagy gyógyszeres kezelésre nem reagáló esetekben sebészi beavatkozás szükséges. A mielőbbi sebészi megoldás jobb kórjóslattal kecsegtet, mint a később elvégzett operációk. A műtét általában az érintett szakasz nyomás alól való felszabadításából áll és a felesleges gerincvelő folyadék shuntökön keresztül való elvezetéséből. Részletes leírást a nyakszirtcsonti diszplázia (Chiari like malformáció) című fejezetben olvashatnak.

Egészséges kutya felvétele
Elváltozást mutató felvétel