Szinoviális ciszták

Szinoviális ciszták a gerincoszlopon

Dr. Angyal Gábor
Pavlov kutyája Állatorvosi Ambulancia és Sebészeti Központ


Szinóviának az ízületekben jelen levő az ízületi tok által határolt folyadékot nevezzük, a ciszta elnevezés pedig folyadékkal telt hólyagot jelent. A szinoviális ciszták tehát a csigolyák mozgásában szerepet játszó ízületekből fejlődő ízületi folyadékkal telt képletek.

Előfordul fiatal nagytestű kutyákban a gerincoszlop nyaki szakaszán, sokszor multiplex módon több ciszta is fellelhető itt sokszor a Wobbler szindróma (lásd vonatkozó fejezet) komponenseként, de önálló betegségként is jelen lehet. Még gyakoribb az idősebb nagytestű kutyáknál a gerincoszlop hát-ágyéki szakaszán.

Szinoviális ciszta
Az elváltozás oka a csigolyák közötti ízületek fokozott igénybe vételére, esetleg traumára, vagy egyéb degeneratív megbetegedésre (Wobbler) vezethető vissza, melynek folyományaként ízületi gyulladás alakul ki és a következményesen felszaporodó ízületi folyadék képezi a cisztát, mely a gerincvelőt valamelyik oldalán felülről nyomja.

Tüneteit tekintve jellemző az érintett szakaszon a gerinc melletti tájék fájdalmassága, az ún. myelopathiára jellemző izomsorvadás megjelenése az érintett oldalon. Esetleg egyéb neurológiai deficit is társulhat a kórképhez.

A diagnózis felállítása radiológiai vizsgálattal lehetséges. Általában már az érintett szakaszról készített tájékozódó röntgenfelvételen látható a csigolyák közötti ízületi nyúlványok degeneratív elváltozása. Myelographiát minden esetben végeznek a betegség feltérképezésekor, hiszen a gerincvelő összenyomódásának mértéke csak így térképezhető fel pontosan, ami szükséges a gyógykezelés megtervezéséhez. Néhány esetben szükség lehet CT esetleg MRI vizsgálatra ez azonban ritkán fordul elő.

Az elváltozás gyógykezelését a ciszta sebészeti úton történő eltávolítása és a gerincvelő kompresszió megfelelően megtervezett és kivitelezett megszűntetése jelenti. Általában jó prognózisról beszélhetünk és a nem komplikált esetekben a felépülés is gyors.