Tarlov ciszták

Perineurális (Tarlov) ciszták

Dr. Angyal Gábor
Pavlov kutyája Állatorvosi Ambulancia és Sebészeti Központ


Fellelhető még, mint meningeális ciszta, Tarlov ciszta, vagy perineurális ciszta. Kutyában igen ritka elváltozás, 2006-ig csupán két esetet írtak le, egyet egy 4 éves ivartalanított nőstény skót kopóban, és egyet egy nyolc hónapos bernáthegyi nőstényben. Míg emberben a keresztcsonti és ágyéki szakasz terhelt első sorban, addig az említett ebekben a nyaki szakasz volt érintett.

A betegség lényege, hogy gerincvelő folyadékkal telt hólyagok alakulnak ki a gerincvelőből kilépő ideggyökök burkaiban és ez nyomást gyakorol magára az ideggyökre. Egyes szerzők szerint emberben köze lehet a ciszták kialakulásához a herpes simplex nevű vírus által kialakított lúgos környezetnek, de állatorvosi vonatkozásban ehhez hasonló teória jelenleg nem fellelhető.

Tüneteit tekintve az érintett szakasz szűnni nem akaró fájdalmasságát lehet megjelölni, mivel az elváltozás a felső ideggyökökön jön létre, melyek az érző funkciókért felelősek.

A diagnózis felállításához szükséges az egyéb neurológiai kiegészítő vizsgálatokon keresztül menni, hogy a többi nyaki fájdalmasságot okozó kórképet kizárjuk, de biztos diagnózist csupán az MRI vizsgálat hoz. Fontos tehát tudni, hogy az ilyen ciszták nem mindegyike okoz fájdalmat, tehát csupán akkor jelölhető meg jelenlétük kórokként, ha minden egyéb a terület fájdalmasságát okozó kórképet kizártunk.

Gyógykezelésére nincs kellő információ állatorvosi vonalon ritkasága miatt, de humán vonalon is folynak a kutatások a tartós eredményt hozó gyógykezelés elérése érdekében. Gyógyszeresen kortikoszteroidokal lehet próbálkozni, mely átmenetileg megszűnteti a fájdalmat, illetve emellett fájdalomcsillapító vehetők igénybe, de kortikoszteroidkúra mellet semmiképpen sem a non-steroid csoportba tartozók. Próbálkoznak még shuntökön keresztül kis drainekkel elvezetni a folyadékot, de ez is csak átmeneti javulást hoz, mert a ciszta újratelik. A cisztákból elvezetett folyadék helyét részlegesen feltöltik egy speciális fibrin-ragasztó kombinációval lehetséges megoldásként, de a tapasztalat szerint egy idő után így is újra jelentkezik a fájdalom. Jelenleg a ciszták mikro sebészeti eltávolítása jelenti az egyetlen hosszú távú megoldással kecsegtető lehetőséget.