Konzervatív terápia

Gerincbeteg kisállatok konzervatív kezelése

Dr. Ipolyi Tamás
SZIE-ÁOTK, Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika


Helyes kezelési stratégia kialakításának alapfeltétele a korrekt diagnózis!

Gerincbetegségek kezelése során sokszor meglehetősen invazív vizsgálati módszereket kell alkalmazni, melyekhez gondos betegszelekcióra, pontos kórelőzményi adatokra, alapos fizikális vizsgálatra, rendszerint kiegészítő vizsgálatokra van szükségünk. A kórjóslat függ a betegség okától, és annak fennállási idejétől, beteg állapotától.

Bizonyos esetekben mielőbbi kiegészítő vizsgálati eljárásokra és műtéti ellátásra van szükség , azonban némelykor konzervatív kezelés is szóba jöhet.

Amit szem előtt kell tartani gerincbetegségek esetén:

Hogy kedvencünk nem járóképes, vagy nehezen mozog, az jól látható. Azonban ezekkel a panaszokkal egyéb, kevésbé látványos dolgok is járhatnak együtt. Nevezetesen a bélsár és vizeletürítési problémák, és az ezekből kialakulható bélsárpangás, hólyaggyulladás, a bőrt szennyező vizelet és bélsár, mely fertőzések, bőrgyulladások okozója lehet. A sokáig fekvő betegeken felfekvések alakulhatnak ki. Ezen problémák kezelését mindig szem előtt kell tartanunk!

A konzervatív terápia magába foglalja a gyógyszeres kezeléseket és a fizioterápiát.

 • Gyógyszeres kezelések

  • A gyógyszeres kezelések célja egyrészt fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, másrészt a gyógyulási, regenerációs folyamatok elősegítése.
   Sajnos gyógyszeres terápiával morfológiai elváltozások (pl. porckorong sérv) nem gyógyíthatók, habár a gyulladásos kísérő jelenségek csökkentésével a tünetek enyhülhetnek.
   A fájdalom csillapítása a beteg komfortérzésének javítását szolgálhatja, mivel a gerincbetegségek komoly fájdalommal járhatnak. A fájdalomingerre adott válasz rendkívül összetett, melyben számos folyamat játszódhat le egyidejűleg, ezért hatékonyabb fájdalomcsillapítás valósítható több ponton ható fájdalomcsillapítás (multimodális analgézia) alkalmazásával. Ennek során kettő vagy több fájdalomcsillapító gyógyszert, vagy fájdalomcsillapító gyógyszert és adjuvánst (a gyógyulási folyamatokat elősegítő szer) adunk együtt, hogy egy összegződő vagy szinergista hatást érjünk el. Ezzel csökkentjük az egyes gyógyszerek alkalmazott adagját (csökkentve a mellékhatásukat is), valamint a fájdalomra adott választ különböző pontokon gátoljuk, ezzel fokozva terápiánk hatékonyságát.

   A megfelelő gyógyszer kombináció és dózis kiválasztása nagy precizitást és megfelelő szaktudást igényel, ezért ezt mindig bízzuk az állatorvosra!

   Tudnunk kell, hogy a kutyák és a macskák szervezete nem minden esetben reagál ugyanúgy a gyógyszerekre, mint az embereké, ezért ne adjunk az állatorvos megkérdezése nélkül emberi kezelésre használatos gyógyszert állatainknak, mert komoly mellékhatásokkal, akár a beteg elvesztésével is járhat! Ezért nagyon fontos, hogy a hatóanyag az adott állatfajra törzskönyvezett legyen, és az adagolást tartsuk be.

   Nagyobb dózisok adásával a káros mellékhatások növekedhetnek! Az állatokban a gyógyszereknek mind a lebontása, mind a szervezetből kiürülése eltérhet az emberétől.

   Sokféle fájdalomcsillapító szer adása jöhet szóba, melyek két leggyakrabban használt formája a szteroid és a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Ezek együttes adása nem javasolt!

   Nem szteroid gyulladásgátlók:
   a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek világszerte. Igen hatékonyak és ritkábban kell mellékhatásokkal számolnunk, mint a szteroidok esetében.

   1. táblázat: Néhány nem szteroid gyulladáscsökkentők dózisa kutyán és macskán:

   Alkalmazható hatóanyagok

   Adagolás kutyának

   Adagolás macskának

   meloxicam

   0,1-0,2 mg/ttkg 1x naponta

   carprofen

   2-4 mg/ttkg 1x naponta

   ketoprofen

   1 mg/ttkg 1x naponta

   A fentiekben a hatóanyagok nevei olvashatóak, melyeknek, több készítménye kapható. A hatóanyagok neve és dózisa a gyógyszeres dobozon mindig fel van tüntetve!


   Szteroid gyulladáscsökkentők:
   Mellékhatásaik miatt csak rövid ideig, kúraszerűen adhatóak, megfelelően kiszámított, majd a kúra végén csökkenő dózisban. Gyomor és bélrendszeri mellékhatások elkerülése érdekében gyomorvédő gyógyszerek együttes alkalmazása javasolt! (Ilyenek a famotidint, omeprazolt tartalmazó szerek.)

   Alkalmazható hatóanyag

   Adagolás kutyának

   methylprednisolon

   2 mg/ttkg 1x naponta   Egyéb fájdalomcsillapító gyógyszerek
   A több ponton való fájdalomcsillapítás miatt kerül szóba használatuk.

   Alkalmazható hatóanyag

   Adagolás kutyának

   Adagolás macskának

   tramadol

   5 mg/ttkg kutya 2-3x

   2 mg/ttkg macska 2-3x

   gabapentin

   Kezdeti dózis: 2,5-10 mg/ttkg› 10-15mg/ttkg 8 óránként kutya/macska

   amantadine

   3-5 mg/ttkg 1x naponta

     • Kiegészítő kezelés gyógyszerei, gyógyhatású készítményei:

  • Ebbe a csoportba különböző hatóanyagú és hatásmechanizmusú szerek tartoznak, melyek elősegíthetik a gyógyulási folyamatokat.

   Ilyenek a B1 vitamin, a különböző növekedési faktorokat tartalmazó szerek, melyek elősegítik az idegsejtek regenerációját, a membránstabilizáló hatású C és E vitaminok, a porckorongok táplálásában, regenerációjában szerepet játszó glükózaminok. Amennyiben a vizelet, illetve ürítését az állat nem tudja megoldani, úgy annak szakszerű ellátása is szükséges lehet! Ezek egyrészt mechanikai beavatkozások, másrészt gyógyszeres kezelést is igényelhetnek.

   Vitaminokat és a porcregeneráló szereket megelőző céllal is adagolhatjuk, amennyiben állatunk fokozottan veszélyeztetett bizonyos gerincproblémák kialakulásának tekintetében. Pl.: tacskó formájú kutyák.

 • Homeopátiás készítmények

  • Lásd az alternatív gyógymódoknál.


 • Fizioterápia

 • A fizioterápia a természeti energiákat használja fel gyógyításra. Magában foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), elektroterápiát, hidro- és balneoterápiát (előbbi egyszerű csapvízzel, utóbbi ún. gyógyvízzel történik), diétát, helioterápiát (napfürdőzés), is többek között.
  Rendszerint ún. komplex kezelést végzünk, azaz többféle kezelést adunk egy időben, mert így a hatás sokkal kedvezőbb. A fizioterápiának is megvan a megfelelő javallata arra, hogy melyik betegségben melyik kezelés adható. De vannak olyan állapotok, amikor tilos ezen kezeléseket végezni pl.: traumás gerincsérülések.

 • Súlykontroll

 • Mint minden a vázrendszert érintő betegség esetében, a gerincbeteg állatok kezelésének alapvető pillére a súlykontroll. Minden fölösleges gramm súly plusz terhelést jelent a gerincoszlopra nézve, ami a tünetek kialakulásához, súlyosbodásához vezethet, nehezíti a betegek felépülését.

 • Otthon is elvégezhető egyszerű kezelések

  • Borogatás és jegelés

  • Akut gyulladás enyhítésére kitűnően alkalmas. A műtét utáni kezelésnek is lehet fontos része. A vizes ruha fölé sohase kerüljön nejlon ("dunsztolás"), mert ez fokozhatja a panaszokat; 10-20 perc után cseréljük a borogatást. A jégtömlő és a bőr közé tegyünk ruhát a fagyási sérülés elkerülésére.

  • Meleg borogatás

  • Makacs, krónikus fájdalom, krónikus gyulladás esetén alkalmazzuk; célja a fájdalom enyhítése, az izomgörcs csökkentése. A kezelt testfelületet ruhával is beburkoljuk. A kezelés ideje kb. 20-30 perc. Heveny gyulladásban ne alkalmazzunk se meleg borogatást, se meleg pakolást!


 • Szakemberek segítségével végezhető kezelések:

  • Gyógytorna

  • A mozgást használja fel a gyógyításra szakképzett fizioterapeuta/ gyógytornász irányításával.
   Célja a mozgásszervek épségének megőrzése, működésének helyreállítása; segíti a gerinc és az ízületek mozgását, erősíti az izmokat, megvédi a sorvadástól, zsugorodástól.
   A speciális gyakorlatok segítik a test elernyedését, a relaxációt. Ezek önmagukban is csökkentik a fájdalmat. A torna lehet passzív, amikor mi mozgatjuk a beteget, és lehet aktív, amikor mozgásra késztetjük őt.
   (Bővebben a fizioterápia c. fejezetben.)

  • Masszázs

  • A masszázs az izmok ellazításának egyik kitűnő módja. A masszázs javítja a vérkeringést az izmokban és távolabbi területeken is, ezáltal az izom ellazul, csökken a fájdalom.
   (Bővebben a fizioterápia c. fejezetben.)

  • Elektroterápia

  • Számos formája ismeretes, így galvánkezelés, iontoforezis, rövidhullám, mikrohullám, ultrahang, diadinamiti, interferencia, mágnes, ultraibolya, infravörös, szelektív ingeráram, TENS stb. Mindegyik kezelési forma célja a fájdalom csökkentése és az izmok erősítése.
   (Bővebben a fizioterápia c. fejezetben.)

  • Hidroterápia

  • Hirdroterápia
   A hidroterapiás kezelések alkalmával, tisztán az alábbi fizikai hatások érvényesülnek:
   • Felhajtó erő, mely következtében a kutya súlyának 90 %-át elveszti, ennek az a jelentősége, hogy ezt a csökkentett súlyt változatlan izomerővel tudja mozgatni, ezért az izomzat terhelése lényegesen csökken. Olyan kutyákat is lehet mobilizálni, akik erre sérülésük, vagy műtétjük következtében képtelenek, vagy a terhelés még nem engedélyezett számukra. A vízben minimálissá válik a sérült, operált ízületek terhelése.
   • Hidrosztatikai nyomás, mely számos biológiai hatást vált ki, mozgásszervi szempontból a traumás, vagy sérüléses duzzanatok mérséklésében vagy felszívódásában nyújt segítséget. A vénákra és nyirokerekre kifejtett nyomás serkenti a keringést, a pangást gátolja. Ez a szervezetre gyakorolt nyomás hatással van a mellkasi kitérésre, szívműködésre, az artériás, vénás és nyirokkeringésre.
   • Víz hőmérséklete, mely 28 -32 C fok közötti hűvös víz. Ez a hőmérséklet intervallum alkalmas a mozgásszervi problémák kezelésére.
   • 4. A terhelés fokozható a kádban lévő ellen áramoltató segítségével és tangentor fej használatával.
   Hirdroterápia
   A hidroterapiás kádban a kezelés nem úszást jelent, hanem a futószalag segítségével járó és egyéb gyakorlatokat, ami lehet aktív és passzív torna.
   Bővebb információ: Nagy Lilla www.hidroterapia.hu

  • Manuálterápia

  • Gerinc eredetű betegségek bizonyos csoportjának tüneteit jól lehet kezelni manuálterápiával, illetve ismert nevén csontkovácsolással. Ide sorolhatóak olyan elváltozások, melyek sokszor hagyományos vizsgálati módszerekkel nem, vagy csak nagyon nehezen kimutathatóak, illetve komolyabb elváltozások mellé is társulhatnak szövődményként.
   A manuálterápia célja az izületi blokkok felkutatása és megszüntetése.
   Egy blokk feloldása általában rögtön érezhető, a blokkra jellemző akadás, ellenállás megszűnik, a mozgással járó korábbi fájdalmasság szinte azonnal enyhül. Nagyon gyakran kíséri hallható pattanás is.
   Ez az erőltetett mozgatás soha nem akkora erővel történik, hogy az az izület károsodását idézhetné elő, ezért ezzel a módszerrel még esetleges nem ismert komoly háttérbetegség állapotán sem ronthatunk.
   Azokban az esetekben, melyeknél látványos és azonnali sikerrel alkalmazható, legtöbbször a csigolyák közötti kisizületek szubluxációja áll a háttérben. Ilyenkor a csigolyák egymáshoz feszülése és az izmok görcsös összehúzódása miatt jelentős fájdalommal, illetve idegek nyomása miatt funkciókieséssel jár.
   Néhány fájdalommal járó betegség, pl. discus hernia kompenzáló kényszertartásnak a következménye lehet az izületi blokk is. Ebben az esetben a manuál terápia segíthet, de a kiváltó betegségen nyilván nem változtat, és általában a javulás is csak időleges.

   Bár a manuál terápia alapfogásai könnyen elsajátíthatóak, veszély nélkül alkalmazható, és látványos javulást lehet vele elérni, nagyon kevesen használják.
   Bővebb információ: Dr. Bauer Ákos. (szentkoronarendelo.hu/)

   Manuálterápia előtt a mozgásszervi beteg alapos orvosi kivizsgálása elengedhetetlen, mivel bizonyos körülmények esetén (csigolyatörések, gyulladások, daganatok stb.) a kezelés nemcsak eredménytelen, hanem ártalmas is lehet! • Alternatív eljárások

 • Minden olyan kezelési, gyógyítási mód, amely a hagyományos, szokásos orvosi kezeléseken kívül esik, az alternatív módszerek közé, egy része a természetgyógyászat körébe tartozik.

  • Akupunktúra

  • Akupunktúra
   Egyes esetekben fájdalomcsillapítást lehet elérni bizonyos gerinc- és ízületi megbetegedésekben, azonban bölcs dolog először a diagnózis pontos tisztázása, minthogy az akupunktúra esetleges kedvező hatása elterelheti a beteg és kezelőorvosa figyelmét a panaszok hátterében lévő és orvosi kezelést kívánó okról (csigolya-tbc, daganat stb).

   Az akupunktúrás pontok tű nélküli ingerlése az akupresszúra (shiatsu), ez az érzékeny pontok masszírozását jelenti. Ez elektroakupunktúra során a megfelelő pontokat alacsony áramerősségű elektromos árammal ingerlik.

  • Homeopátia

  • Hirtelen jelentkező gerincbetegségeknél, mint például balesetek esetén (törés kis elmozdulással, zúzódás. stb.), vagy hirtelen kialakuló hátsó testfél bénulásnál (tacskóbénulás), az azonnal adott homeopátiás szer csökkenti a beteg fájdalmát, félelmét, baleseteknél segít a sokkos állapotot átvészelni. A homeopátiás szer adásával, az előbb említettek mellett, ebben a kritikus pár órában kialakuló idegsejt károsodás is csökkenthető, így a gyógyulás esélye jelentősen növekszik.

   A szakszerű állatorvosi ellátás után adott homeopátiás kezeléssel, a gyógyulás folyamata felgyorsul, a fájdalom csökken az állatot ért lelki trauma oldódik, ezeknek az állatoknak a kedve látványosan jobb, mint a hasonlóan beteg csak hagyományosan kezelt sorstársaiké. Fokozatosan kialakuló, gyakran idős állatokat érintő gerincproblémáknál, a homeopata orvos az állat egyedi tüneteire támaszkodva választ szert, melytől elvárható, hogy a klinikai tünetek jelentősen javuljanak, vagy akár meg is szűnjenek.
   Csökkenthető vele a hagyományos gyógyszerek adagja, vagy azok adásának gyakorisága, így a mellékhatások is. Sok esetben csak homeopátiás szerek adásával is jelentős javulás, vagy akár hosszú tünetmentes periódus, gyógyulás is elérhető.

   Mikor nem számíthatunk a homeopátia segítségére?

   Mivel a homeopátia a szervezet öngyógyító, önregeneráló működését serkenti, illetve helyes irányba tereli, nem alkalmazható azokban az esetekben, amikor az öngyógyító tevékenységhez a szervezetnek már nincsen ereje. Nem hatékony súlyos anatómiai eltérések esetén, például gerinctörésnél, porckorong sérv súlyosabb eseteiben, balesetek, életet veszélyeztető akut állapotoknál pedig csak kiegészítő szerepe van! Bővebben: Dr. Oroszy Andrea (www.szentbernat.hu/) • Gyógyászati segédeszközök

 • Segédeszközöknek nevezzük azokat az eszközöket, amelyekkel részben csökkenthetjük a gerinc, illetve az ízületek terhelését, és ezáltal védjük a túlterheléstől, másrészt segítjük a beteg mozgását, mindennapos tevékenységét. Tehát mind a kezelés, mind a megelőzés szolgálatában állnak, s az eszközök által a tehermentesítést, fájdalomcsökkenést eredményez.
  Eszközök: különböző típusú kötések (elsősorban a gerincoszlop nyaki szakaszán alkalmazható), merevítők, stabilizálók (brace), járást elősegítő hevederek, tolókocsi.

  Brace
  Járókeret • És amikor már nem elegendő a konzervatív kezelés:

  • Ortopédsebészeti beavatkozások

  • Az irodalmi adatok és a kutatások alapján az javasolható, hogy amennyiben a betegnek mozgásszervi tünetei vannak, akkor a kompresszió felderítésére irányuló vizsgálatokat és az esetleges mutéti beavatkozásokat mielobb el kell kezdeni a rövidebb gyógyulási ido és a beteg minél tökéletesebb gyógyulása érdekében. A korábbi álláspont, mely szerint elobb konzervatív terápiát válasszunk, és csak súlyos mozgászavar, vagy a terápia sikertelensége esetén lépjünk tovább, valószínuleg nem jó út, ugyanis rontjuk a betegség prognózisát.
   Tehát összefoglalásként elmondható, hogy a konzervatív terápia elsosorban azokra a betegekre alkalmazható, melyeknél mozgászavar nem, csak háti fájdalom tapasztalható.
   Ennek nyilvánvaló oka az, hogy a porckorong sérv, mely a gerinccsatornában a gerincvelot összenyomja, semmilyen gyógyszer segítségével nem távolítható el onnan, csak mutéti körülmények között lehet onnan eltávolítani!
   Ilyen esetekben a haladéktalan műtéti ellátás a prognózis szempontjából nem tűrhet halasztást. Amennyiben a beteg nem járóképes, a végtagokat nem érzi (nincs felületes/ mély fájdalomérzete), akkor azonnali szakrendelőben történő kivizsgálásra- gerincfestés, CT, MRI vizsgálatra van szükség.

   Amennyiben nincs mély fájdalomérzet ( a lábujjak közti bőrredőt erősen megcsípve a kutya/macska elhúzza a végtagot és ezzel egy időben odanéz, vagy fájdalmat jelez, tehát tudatosul a fájdalom) és a beteg 24 órán belül nem kerül ellátásra, akkor annak esélye, hogy ismét járóképes legyen a beteg kb. 5-10 %.
   Minél rosszabb a beteg állapota a műtéti ellátás előtt, annál hosszabb felépülési időre számíthatunk, és annál kevésbé valószínű, hogy tünetmentessé tehető!
   A műtét utáni rehabilitációs kezelés során az aktív torna és a gyógyszeres kezelés nélkülözhetetlen.